Main Entry
Entry at Night
Entry Canopy at Hood River Memorial Hospital
Main Entry Lobby at Hood River
Providence Hood River Memorial Hospital Chapel
Surgery Department

Hood River Memorial

Hood River, OR

This expansion project to the existing acute care wing created a continuum with existing departments on each of its three floors. Existing acute care and some support departments were relocated or remodeled to support a lean approach to functional effectiveness and efficiency and to reflect the focus on patients’ and families’ satisfaction.

The expansion also involved changes to the south pavilion to include a new entry, lobby, admitting, gift shop, chapel, outpatient center and conference center. The south pavilion was designed as a welcoming center with a glass covered entry, 2-story light filled lobby with immediate access to all outpatient and inpatient departments. It uses local stone and water features, recycled wood paneling and works of local artists to set the tone for a hospital that reflects its community. A new central utility plant serves the additions, with capability for serving the entire campus eventually.

The project has many sustainable features, and followed the Green Guide for Health Care certification program. Energy efficient systems and healthy materials are the dominant strategies, which also provide long term operational savings.

Many features designed into the project are backed by research, including design interventions which improve patient sleep and reduce stress, increase staff satisfaction and effectiveness and reduce medical errors.

Share: