Paint and Windows Transform the Iconic Big-Box Shape
Reception and waiting areas
Main corridor with nurse stations
"Main Street"
Exam room corridor
Laboratory entrance

Willamette Family Medical Center

Salem, OR

The Willamette Family Medical Center is a conversion of an existing retail box store into a medical office building that consists of 19,730 SF of clinic space for this non-profit general family practice. The clinic features:

  • Waiting area for 55 patients with a separate sick children’s area
  • 3 pods of 4 providers with 2 exam rooms each
  • Administrative and support spaces
  • 800 sf of future dental space
  • 3,100 sf of future Fast Track urgent care space
  • Future lab space for other providers

Due to the large ceiling heights and voluminous interior, the concept of creating “pavilions” within a larger container was used. Great care was taken inside and out to address patient comfort and wayfinding. Bright colors and clean durable finishes define the space and a new interior courtyard brings daylight and views of nature into the interior.