Waiting and reception
Clear, simple wayfinding guides patients to the right waiting area
Typical Exam Room
Weigh-in station
Nurse Station

Swedish Ballard

Seattle, WA

The Swedish Physicians Ballard Group hired Clark/Kjos to design this new clinic located on the third floor of a new building on the Swedish Hospital Campus. The new clinic includes Primary Care, Family Practice and Internal Medicine as well as an Emergency Department on the first floor and Imaging on the second. The technical needs of these two departments drove the infrastructure for the new building, which interfered with an ideal floor plan for the 12 physicians. To resolve the issue, CKA developed a unique plan with angled connecting paths and room configurations. These angles maximize clinic space and eliminate any conflicts with the existing engineered systems.

The plan also meets the physician’s goals for efficiency and patient care. A central waiting area located on one side of the building provides direct and convenient patient access. It efficiently serves all three clinics with shared administrative staff. Separate corridors for patient and staff circulation preserve privacy and reduce travel distances for patients and staff alike.

CKA also provided interior design services for the clinic. To satisfy the physicians’ desire for a “Northwest Feel”, interior finishes and materials reflect the colors and natural elements of the Pacific Northwest.