Distinctive facility stands out from other surrounding commercial buildings
Waiting room that welcomes patients and maximizes mountain views
“Portal” to lab services and clinic, with check-in stations beyond
Centralized staff work area
Typical exam room
Physical therapy with surrounding landscape views
Building exterior

Family Care Bend South

Bend, OR

The goals for this new 22,000 s.f. facility for St. Charles included making it convenient for patients, efficient for staff, flexible in function, maximizing daylight and mountain views, allowing for expansion and creating a landmark.  To that end, patient circulation paths are clear, short and direct.  Doctors and medical assistants have adjacent modular workstations that give the doctors privacy and the MAs views and easy access to exam rooms.  Team centers and waiting areas have outside windows and clerestories, with ample windows also at patient hallways and the staff lounge.  Exam rooms are universal and may be used by family practice doctors or specialists, with the addition of some larger Urgent Care rooms for intermediate medical treatment.  The waiting room is situated to maximize views of the Three Sisters mountains.  Both the building and parking capacity can grow another 50% in the future.  The building has a welcoming, modern lodge-like appearance that sets it apart from its commercial, highway-oriented surroundings.