Waiting Area/Reception
Reception Detail
Waiting Area
Administrative Area
Nurse Station

Northwest Cardiologists

Hillsboro, OR

Patients visiting a cardiologist are often under considerable stress. We designed this space aiming to cultivate a relaxing and inviting atmosphere that celebrates a close connection with nature and allows for smoothly functioning workflow. The August landscape of the Northwest served as our primary inspiration.

The program for this 5,778 Sq.Ft. office space includes a waiting area, six exam rooms, three diagnostic rooms, including a nuclear medicine room, support spaces, and shelled space for growth. Space planning was sensitive to the needs of a generally older patient population, where comfort and sensitivity to noise is a greater issue. To that end, exam rooms were placed off smaller corridors for noise reduction and privacy. The business office and check out areas were planned so that financial conversations may be privately held.

Our team felt that creating a healthy environment through the use of sustainable and evidence-based design was a must for this project. Natural building materials included: wood, linoleum, slate, and tile. Low VOC paint along with fabrics and carpeting made from recycled content were chosen from manufacturers using environmentally friendly practices. Columns in the waiting area are reclaimed old-growth timbers. The reed-encased polymer panels were made from recycled plastic bottles. One design challenge was providing natural light throughout the office. This was accomplished by placing frosted glass or polymer filled openings between interior and exterior rooms, strategically located to transfer daylight while preserving patient privacy.