Evergreen Medical Center Facility Development Plan

Kirkland, WA

Clark/Kjos was asked to provide planning work addressing the facility needs of Evergreen Healthcare to the year 2015 and beyond. Our work began in April 2006 with a research of existing facilities and interviews with selected departments. This effort was followed by a focused planning effort on immediate space demands at Evergreen.

The planning work was performed in five major efforts:

  • Workload Forecast: Using Evergreen estimates of projected needs, a list of space requirements and bed needs was developed. These estimates were used not as final space requirements but as rough approximations to test the adequacy of existing and new Campus space to accommodate the projected needs.
  • Interviews: Selected services having a major impact on space were interviewed to collect data on space requests and functional needs.
  • Workshop: Workshops were conducted with the Evergreen Space Allocation Committee to brainstorm ideas, understand needs, and review conceptual options for solving needs.
  • Focus: The Primary Focus of this study was to identify immediate and 3-5 year improvements, especially for: Cancer Center; Food Services; CCU/PCU; Surgery/CSS; Materials Management; Environmental Services and Imaging.
  • Analysis: Workload projections were converted to a square footage estimate for every major service. Department interview input was also considered in space projections. These estimates of space were used to test several variations for improving and /or relocating services to meet immediate and long-term needs. Concept variations were then evaluated by the Evergreen Space Allocation Committee and a final concept was selected resulting in the enclosed comprehensive floor plans and diagrams.

Evergreen Healthcare is currently utilizing this study as a basis for current and future space allocations and facility improvements.

The solution celebrates mind and body health through natural and sustainable building materials. Wood, stone, linoleum, ‘sunflower board’, and recycled content carpets and fabrics are used throughout the building. A series of original works of art, commissioned from University Art Department students, is placed throughout.

Staff is able to work in a supportive functional space allowing both teaming and privacy. Students are offered an environment that supports the healing process.